Westland Fairtradegemeente is een feitDe gemeente Westland mag zich eindelijk Fairtradegemeente noemen. Op dinsdag 8 oktober kwam het verlossende bericht, vergezeld van een lovend juryrapport.

Initiatiefnemers voor de campagne waren de fracties van GroenLinks, Partij van de Arbeid en Aart van den Berg (Theater In Feite). Zij waren van mening dat het bij een gemeente als het Westland past om een Fairtradegemeente te zijn. En zij kregen gelijk. Vijf jaar is er gewerkt aan het behalen van het predicaat. Na een moeizame aanloopperiode is het aan een enthousiast en niet te stoppen team vrijwilligers gelukt om de gemeente te laten voldoen aan alle zes criteria die nodig zijn voor het behalen van de titel.

Er zijn voldoende bedrijven en organisaties gevonden die bereid waren Fairtradeproducten te gebruiken of te verkopen. Ook in de beide gemeentehuizen vindt u Fairtrade koffie en thee. Er is voldaan aan de eis van voldoende media-aandacht en het Westland is heel goed bezig op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. En last but not least, er is een lokale werkgroep actief. Allemaal voorwaarden waar een Fairtradegemeente aan moet voldoen.

Groepsfoto_23_september_2019_copy.jpgOp maandag 23 september was er een feestelijke bijeenkomst in de kantine van FC ’s-Gravenzande. Een flink aantal bedrijven en organisaties ontving uit handen van wethouder Karin Zwinkels een Fairtradecertificaat, omdat zij minimaal twee Fairtradeproducten gebruiken. Dat doen zij om boeren in ontwikkelingslanden een kans te geven op een menswaardig bestaan. Vanuit de drijfveer ‘Heel het Westland Fairtrade’ is de Stichting Westland Fairtrade actief om bedrijven, organisaties, horeca en ook burgers te overtuigen van de meerwaarde van eerlijke handel.

Foto_intiatiefnemers.jpegOp 9 september 2019 heeft het bestuur van Westland Fairtrade de felbegeerde titel aangevraagd! Er zijn in de Gemeente Westland 11 Horecagelegenheden, 13 winkels, 16 supermarkten en twee Wereldwinkels die Fairtradeproducten verkopen. Daarnaast zijn er 15 bedrijven en 31 Organisaties die Fairtradeproducten gebruiken. Een landelijke jury gaat de aanvraag beoordelen. Binnenkort hopen we op een positief antwoord en mogen wij onze gemeente Fairtrade Gemeente noemen.

Foto_cultuurschuur.jpegOp 18 juli 2019 werden er Fairtradecertificaten uitgereikt aan diverse organisaties en bedrijven. Een aantal van hen kon hierbij niet aanwezig zijn. De Cultuurschuur in Monster en Foodmasters De Parel in ’s-Gravenzande kregen alsnog persoonlijk een certificaat van Westland Fairtrade.Foto_Parel.jpg