img 8448De gemeente Westland heeft de ambitie uitgesproken Fairtrade Gemeente te willen worden. Op basis daarvan is bureau De Rode Draad – via een aanbesteding – gevraagd om samen met geinteresseerde partijen in het Westland het proces om Fairtrade gemeente te worden op te pakken.

Dat proces is in volle gang. Inmiddels hebben ruim tien Westlandse organisaties – Gemeente Westland, Westland Cultuurweb, Westland Marketing, MKB Westland, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Westland, Westlands Museum, Brasserie De Druiventuin en de Wereldwinkels Naaldwijk, s’ Gravenzande en Wateringen - aangegeven hun steentje bij te willen dragen en op de informatiebijeenkomst de intentieverklaring te gaan tekenen.

De betrokken partijen zijn positief en enthousiast over het feit dat Westland een Fairtrade gemeente gaat worden. Het krijgen van het label Fairtrade Gemeente gaat niet zomaar. Het is een behoorlijk proces. Om het Fairtrade label te kunnen krijgen moet aan vijf internationaal opgestelde criteria worden voldaan. Het label Fairtrade wordt in Nederland beheerd door Max Havelaar. Bij de titel Fairtrade Gemeenten is er in Nederland niet alleen aandacht voor producten met het fairtrade keurmerk (Max Havelaar), maar ook voor eerlijke producten die voldoen aan keurmerken van andere instanties zoals de World Fair Trade Organization, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, FairWear en MadeBy.