Als school kun je zorgen voor meer eerlijke handel. Dat kun je doen op twee manieren. De meest eenvoudige manier is door als school deel te nemen aan de Fairtrade Gemeente campagne van de gemeente Westland. Als je voldoet aan de volgende criteria tel je mee in de aanvraag van de titel voor de gemeente Westland.

  1. Scholen kopen en gebruiken minimaal 2 fairtrade producten, zoals koffie en thee of cacao in de kantine, de lerarenkamer en de drankenautomaten en kunnen dit ook aantonen.
  2. Op de school website of via andere communicatiekanalen laten zij zien dat ze fairtrade producten gebruiken.

Bij deelname aan de campagne ontvang je promotiemateriaal en een raamsticker om te laten zien dat je fairtrade een warm hart toedraagt. Ook krijgt de school een vermelding op de website www.fairtradegemeentewestland.nl.
Sommige scholen willen zich nog meer inspannen om het aanbod en de verkoop van fairtrade producten te vergroten. Dan kan door zelf de titel Fairtrade School in de wacht te slepen. Als je voldoet aan de volgende criteria kun die titel behalen. Je doet dat voor alle locaties van je school. Een scholengemeenschap van bijvoorbeeld VMBO, MAVO en HAVO geldt als 1 onderwijsinstelling met 1 titelaanvraag waarbij alle locaties aan de criteria moeten voldoen. Val je met meerdere (basis)scholen onder 1 schoolbestuur, dan moeten alle scholen los van elkaar aan de criteria voldoen en dienen los van elkaar de titelaanvraag in.

  1. De school gebruikt het fairtrade koffie en thee in de lerarenkamers, kantines en in de drankenautomaten in de school. Ook tijdens vergaderingen, ouderavonden, feesten en buitenlandse activiteiten schenkt de school fairtrade dranken.
  2. De school besteedt aandacht aan fairtrade in haar reguliere communicatie uitingen naar leerlingen, ouders en personeel. Dat kan via de website of in schoolfolders te vermelden dat de school fairtrade producten gebruikt, door een artikel in de schoolkrant te plaatsen of door de eerlijke producten zichtbaar te maken in de kantine en de automaten.
  3. Als de titel Fairtrade School wordt verkregen, wordt dit aan de eigen achterban bekend gemaakt.
  4. De school organiseert binnen het onderwijs en/of buitenschoolse activiteiten en acties om aandacht te vragen voor fairtrade. Zo komen leerlingen en docenten meer te weten over eerlijke handel.

Zie ook de Handleiding Scholen van Fairtrade Gemeenten.

 

Download het aanmeldformulier