img 7601Wijnhandel Westdijk is al 20 jaar gevestigd in Monster. “Wij vervullen een vrij regionale functie, want in deze omgeving zijn weinig gespecialiseerde slijterijen te vinden”, vertelt eigenaar Aad Westdijk. Sinds een paar jaar verkoopt de gepassioneerde slijter ook fairtrade wijnen en bieren, waar regelmatig specifiek naar gevraagd wordt door klanten. Aad heeft inmiddels 40 jaar ervaring in de drankenbranche en weet goed wat hij wil: “Ik selecteer op kwaliteit! En als een product dan ook nog fairtrade of biologisch is, is dat mooi meegenomen.

”Zo verkoopt hij al een aantal jaren de fairtrade, biologische én glutenvrije bieren van Mongozo, fairtrade rum uit Guatemala en fairtrade wijnen uit Zuid-Afrika. “Naar die wijnen moest ik echt zoeken. Niet iedere importeur is met fairtrade bezig en tot een paar jaar geleden was er helemaal niets verkrijgbaar. Nu zie ik dat steeds meer leveranciers een apart ‘hoekje’ voor fairtrade en biologische producten in hun catalogi hebben. Het wordt dus wel steeds beter, maar het aanbod groeit mondjesmaat.”

Het komt volgens Aad ook steeds vaker voor dat klanten specifiek naar fairtrade producten vragen: “Nog niet iedere dag, maar toch wel met regelmaat. Al mag de klant er bij een wijn uit Frankrijk natuurlijk gewoon vanuit gaan dat er geen kinderarbeid op de wijngaarden is verricht. Het gaat dus vooral om dranken uit landen als Zuid-Afrika.” De slijter snapt overigens wel dat het fairtrade wijnassortiment in andere winkels nog moet groeien. “Vooral in supermarkten. Dus wachten ze tot er meer vraag vanuit de consument komt. Toch raad ik het iedere ondernemer aan eens iets te proberen op het gebied van fairtrade, want vanuit de achterliggende gedachten kan het nooit kwaad!”

Zelf heeft Aad wel een idee hoe hij de vraag naar fairtrade producten kan stimuleren: “Na de zomer organiseer ik iets leuks om onze fairtrade dranken wat meer onder de aandacht te brengen, zo kun je de markt een beetje creëren. Ik denk bijvoorbeeld aan een mooie display en een proeverij, want een slok zegt meer dan duizend woorden!”


Wijnhandel Westdijk is aangesloten bij Mitra en gevestigd in een mooi winkelpand aan de Zeestraat 23 te Monster. Kijk voor meer informatie op www.mitramonster.nl